Encara a dia de hui hi ha gent que pensa que el Firefox o el Internet Explorer no estan en la nostra llengua, però evidentment, i gràcies a la tasca de molta gent que col·labora de forma altruista, no és així.
La feina de mantindre el programari (o “software”) en la nostra llengua la fan possible Softcatalà i Softvalencià.
Molta gent em pregunta “i aixó, Softvalencià, per a què, sí ja tenim la versió catalana! que sou, blaveros?“. I quanta ignorància o mala fe! Res més lluny de la realitat. La versió en variant valenciana del Firefox existeix no solament per a que la gent del País Valencià tinga les xicotetes diferències que fan de la nostra llengua una llengua immensa, sinó també per a que els anomenats “blaveros” no prenguen força a la xarxa. Si no existira Softvalencià, hi hauria una única alternativa plena d’errades ortogràfiques. D’aquesta forma tenim una versió que s’ajusta a la normativa i si la gent busca com posar-se el Firefox en valencià pot elegir entre la versió plena de faltes ortogràfiques i castellanismes, o aquesta, la que s’ajusta a les normes de l’AVL.
La Universitat d’Alacant ha participat en la traducció al valencià. Com a curiositat la paraula per a guardar les coses al Firefox és, en la versió valenciana, “Alça”. Qui no li ha dit mai sa mare ( a Castalla segur!) “alça la roba!!!”. A mi personalment m’encanta. La nostra llengua és extraordinària i hi ha que fomentar totes les variants per a que no s’obliden!
Ací teniu un xicotet tutorial de com s’instal·la el paquet de llengua valenciana al Firefox.